Kategorier
Bæredygtig livsstil Bæredygtighed Håndstrik Uld Vedligehold

GÆSTEBLOG: LÆNGE(RE) LEVE DIN ULD

Af Emma Louise Larsen.

Uld er en helt fantastisk fiber, med nogle virkelig praktiske egenskaber. Uld er isolerende, har selvrensende egenskaber, og så kan det bevares utroligt længe, hvis man passer godt på det, fordi fiberen i sig selv, har en meget høj elasticitet.

Det er også en lidt besværlig fiber, fordi man nemt kan komme til at ødelægge fibrene, f.eks. som når man kommer til at give sin uldstruj en tur på det forkerte program i vaskemaskinen. Her giver jeg dig nogle få tips til, hvordan du kan forlænge din uldstriks liv, samt giver “food for thought” til dem, der ikke er helt vilde med uld om sommeren. Af hensyn til miljøet, skal vi til at indstille os på, at passe godt på det tøj, vi allerede har i vores garderober, fremfor at skifte det ud med nyt.

Garn generelt
Et løst tvundet garn vil begynde at smide fibre hurtigere, end et der er tvundet stramt. Et for stramt garn vil knække fibrene.

Jeg vil derfor anbefale at købe garn, der er forholdsvist stramt tvundet. Mærk efter på garnet, om det enten føles meget hårdt, eller se, om der stikker mange fibre ud fra trådene, eller at garnet føles for luftigt.

”Sommeruld”
Det er blevet meget moderne at blande uld og bomuld i garn, for at få et mere sommervenligt garn. Jeg må desværre meddele dig, der elsker ”sommeruld”, at den her blanding er ret uhensigtsmæssig.
Uld og bomuld er to fibre, der skal behandles på helt forskellige måder. Uldfibre filter sammen ved den forkerte behandling (læs evt. indlæggene ”Superwash eller ej” og ”Sådan vasker man uld”). Bomulden har glatte fibre, der kræver en temperatur på min. 60 grader for at åbne sig, og desuden kræver et vaskemiddel med enzymer, som ulden ikke kan tåle.

Det vil sige, at hvis du har et produkt, der er en blanding af uld og bomuld, kan det ikke blive vasket rent. For den behandling som bomulden kræver for at blive ren, kan ulden simpelthen ikke tåle.

Jeg vil derfor anbefale at kvitte blandingen, og bruge fibrene i deres rene form.

Uldshavere
Til sidst vil jeg komme med en lille advarsel mod uldshavere. Man kan risikere at beskadige fibre, der ikke er ”pillet” endnu, og derved forkorte fibrene og fremskynde pilling-processen. Man kan i værste fald skære en tråd over, så maskerne begynder at løbe i din strik.
Pilling er de små kugler, der kommer, når tøjet bliver slidt. Det skyldes, at fibrene løsner sig fra garnet, og begynder at fnulre sammen. Pilling sidder ofte under armene, hvor der skabes meget modstand mellem ærme og krop, når man bevæger sig.

Det man kan gøre, i stedet for at bruge shaveren, er at pille de små kugler af manuelt. Selvfølgelig forsigtigt, så man ikke får løsnet for mange fibre.

Hvis du er interesseret i at læse mere om fiberegenskaber, kan jeg anbefale bogen ”TEKSTIL – Brugsegenskaber og vedligeholdelse”, der kan købes hos Teknologisk institut.

Det var det for denne omgang. Der er selvfølgelig mange flere gode råd derude, som vi følgende vil følge op på og formidle videre til jer derude.